Knedle z żółtym serem

4.5 (172 ocen)

  • 30 min

Najsmaczniejsze są gorące knedle

  • 30 min

Składniki:

  • mąka -1,5 szkl
    mąka ziemniaczana -4 łyżki
    jajko -1 szt
    ser żółty starty
    keczup do polania knedli
    ziemniaki ugotowane i ostudzone -1 kg
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować i ostudzić,
    przecisnąć przez praskę . Do ziemniaków dodać mąki, jajko, sól, zagnieść ciasto. Uformować z ciasta wałeczki o średnicy 4 cm i formować krążki, spłaszczać je w dłoni i nakładać po trochu startego sera na środek ciasta, dobrze zlepiać by ser nie wypłynął.
  • 2. Wrzucać knedle na wrzącą i osoloną wodę, gotować od wypłynięcia ok.5 minut. Knedle gorące wyjmować na talerze i polać keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować