Knedle z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś chciałabym podzielić się przepisem na pyszne knedle z czereśniami polane śmietanką i posypane cynamonem,

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki po obraniu - 650 g
    mąka około 2 szkl
    jajko - 2 szt
    szczypta soli
    Do polania :
    śmietana - 0,5 szkl
    cukier waniliowy - 0,5 opak
    czereśnie
    cynamon
    listki melisy

Knedle z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  • 2. Czereśnie umyć, osączyć, wypestkować.
  • 3. Przełożyć ziemniaki na stolnicę, zrobić w ziemniakach dołeczek, wybić jajka, dodać sól i mąkę, zagnieść ciasto.
    Trzeba pamiętać że młode ziemniaki, mogą potrzebować więcej mąki niż starsze.
    Jeżeli ciasto po zagnieceniu mamy klejące, należy dodać jeszcze trochę mąki ale nie przesadzać.
  • 4. Odcinać równe kawałki ciasta, każdy kawałek spłaszczyć, układać po jednej lub dwie czereśnie, dobrze zlepić, uformować w kulkę.
    Gotować zaraz po zrobieniu w gotującej , osolonej wodzie, od wypłynięcia knedli przez 3 minuty.
  • 5. Wybierać knedle łyżką cedzakową na talerze.
  • 6. Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym, podawać polane śmietanką i posypane cynamonem.
    Udekorować czereśniami i listkami melisy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy