Przepisów na knedle jest co najmniej tyle, ile na pierogi ;). Ja robię według przepisu mojej Mamy. . W zależności od sezonu knedle sporządzam z różnym nadzieniem. Dziś polecam dyniowe wypełnienie.
Knedle z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mielimy (lub dobrze tłuczemy). Po ostygnięciu dokładamy do nich jajko, szczyptę soli i mąkę. Wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy wałek Nożem odcinamy niewielkie kawałki , formujemy w dłoni placuszki, w środek wkładamy kostkę dyni. Zlepiamy brzegi jak na pierogi i dłońmi formujemy kulki.
Knedle wkładamy partiami do osolonej wrzącej wody i gotujemy przez 3 - 4 minuty. Odcedzamy.
Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Można dodatkowo posypać cynamonem.
2.Przygotowanie dyni:
Dynię obieramy, usuwamy miąższ i obieramy ze skórki. Gotową kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle (1 łyżka), by delikatnie zmiękła. Dokładamy cukier waniliowy. Mieszamy, odstawiamy z ognia i studzimy.
Komentarze