Knedle z dynią

0 (0 ocen)

Przepisów na knedle jest co najmniej tyle, ile na pierogi ;). Ja robię według przepisu mojej Mamy. . W zależności od sezonu knedle sporządzam z różnym nadzieniem. Dziś polecam dyniowe wypełnienie.

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 kg ziemniaków,
    - 1 szklanka mąki,
    - 1 jajko,
    - Szczypta soli,

    - 0,5 dyni (około 0,6 kg), cukier waniliowy,

    - 0,5 kostki masła

    - Cukier do posypania

Knedle z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mielimy (lub dobrze tłuczemy). Po ostygnięciu dokładamy do nich jajko, szczyptę soli i mąkę. Wyrabiamy ciasto.
    Z ciasta formujemy wałek Nożem odcinamy niewielkie kawałki , formujemy w dłoni placuszki, w środek wkładamy kostkę dyni. Zlepiamy brzegi jak na pierogi i dłońmi formujemy kulki.
    Knedle wkładamy partiami do osolonej wrzącej wody i gotujemy przez 3 - 4 minuty. Odcedzamy.
    Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Można dodatkowo posypać cynamonem.
  • 2. Przygotowanie dyni:
    Dynię obieramy, usuwamy miąższ i obieramy ze skórki. Gotową kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle (1 łyżka), by delikatnie zmiękła. Dokładamy cukier waniliowy. Mieszamy, odstawiamy z ognia i studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy