Knedle z jabłkami i cynamonem

4.5 (160 ocen)

  • 45 min

Jarski pyszny obiad :), czyli knedle ziemniaczane z jabłkami, niebo w gębie!. Brakuje Wam pomysłu na obiad, to bardzo proszę, sprawdzony, przetestowany przepis.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 60 dag ugotowanych ziemniaków
    - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie typ 500
    - 1 jajko
    - szczypta soli

    Dodatkowo:

    - 3 jabłka
    - 10 dag masła
    - 2 łyżki cukru
    - cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedle Dania główne

Knedle z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól i mąkę, zagnieść ciasto. Obrać jabłka, pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto zrolować w wałek na stolnicy oprószonej mąką, pokroić na małe kawałki, każdy kawałek nadziewać jabłkiem i formować okrągły kształt knedla.

    2. W dużym rondlu gotujemy wodę z odrobiną soli, do wrzątku wrzucamy kluchy, delikatnie mieszamy żeby się nie przykleiły do spodu. Gdy wypłyną gotować nie dłużej niż minutę na małym ogniu i wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

    3. Masło rozpuścić z cukrem. Knedle podawać polane masłem i posypane cynamonem. Można je również okrasić kwaśną śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować