Knedle z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i kiełbasę zmielić na najdrobniejszych oczkach.
Cebule posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, tłuszcz odcisnąć, cebulę wymieszać z kiełbasą, dodać przyprawy i ewentualnie jajo.
Ziemniaki wymieszać razem z mąką, solą i jajem na jednorodne ciasto.
Z ciasta ziemniaczanego odrywać małe kawałki, rozpłaszczać je na dłoni, nałożyć do środka farsz, zalepić i formować kuleczki.
2.Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2 minut od wypłynięcia.
Podawać na przykład z boczkiem i cebulką lub tak jak ja z resztką farszu, który delikatnie podsmażyłam na patelni.
Porady
Jeśli pomimo dosypania 1,5 szklanki mąki ciasto jest nadal bardzo klejące, dłonie często maczać w mące, którą możemy sobie wysypać obok na blacie lub talerzyku.
Komentarze