Pierwszy raz robiłam knedle z mięsem... z przepisu babci ;) ... i jak zwykle niezawodny :) Wyszły mięciutkie...a farsz może być właściwie dowolny :) ... dzisiaj miałam w domu mięso mielone więc je wykorzystałam... smacznego :)
Składniki:
około 1 kg ugotowanych ziemniaków
1 łyżka mąki pszennej
mąka ziemniaczana
1 jajko
Knedle z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wcześniej ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i ugnieść w misce, następnie 1/4 ziemniaków wyciągnąć na chwilę i w to miejsce wsypać łyżkę mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby zrównała się z ziemniakami. Następnie dodać odłożone wcześniej ziemniaki i jajko i zagnieść gładkie ciasto.
2.Cebulę obrać i drobno pokroić, następnie zeszklić na odrobinie masła, razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Następnie mięso mielone także poddusić na patelni, pod koniec dodając cebulę z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do wystudzenia.
3.Następnie na stolnicy z ciasta formować wałeczki, a następnie kroić je w mniejsze kawałki. Każdy kawałek nadziać farszem z mięsa i dokładnie zamknąć.
Gotowe knedle wrzucać na lekko osoloną wrzącą wodę i gotować, aż do wypłynięcia na powierzchnię.
Następnie knedle przełożyć na chwile na durszlak do odcedzenia.
Podawać polane bułką tartą na masełku.
Komentarze