Knedle z mięsem

4.44 (154 ocen)

Pierwszy raz robiłam knedle z mięsem... z przepisu babci ;) ... i jak zwykle niezawodny :) Wyszły mięciutkie...a farsz może być właściwie dowolny :) ... dzisiaj miałam w domu mięso mielone więc je wykorzystałam... smacznego :)

Składniki:

  • około 1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 łyżka mąki pszennej
    mąka ziemniaczana
    1 jajko

    250g mięsa mielonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku

    sól, pieprz
    masło
Wystaw ocenę:

4.44 (154 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedle Dania główne

Knedle z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wcześniej ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i ugnieść w misce, następnie 1/4 ziemniaków wyciągnąć na chwilę i w to miejsce wsypać łyżkę mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby zrównała się z ziemniakami. Następnie dodać odłożone wcześniej ziemniaki i jajko i zagnieść gładkie ciasto.
  • 2. Cebulę obrać i drobno pokroić, następnie zeszklić na odrobinie masła, razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
    Następnie mięso mielone także poddusić na patelni, pod koniec dodając cebulę z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do wystudzenia.
  • 3. Następnie na stolnicy z ciasta formować wałeczki, a następnie kroić je w mniejsze kawałki. Każdy kawałek nadziać farszem z mięsa i dokładnie zamknąć.
    Gotowe knedle wrzucać na lekko osoloną wrzącą wodę i gotować, aż do wypłynięcia na powierzchnię.
    Następnie knedle przełożyć na chwile na durszlak do odcedzenia.
    Podawać polane bułką tartą na masełku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować