Wszyscy znamy knedle ze śliwkami, są z ciasta ziemniaczanego a ponieważ lubię kombinować postanowiłam do ziemniaków dodać ser i wyszły wspaniałe knedle z serem ze śliwkami.
Knedle z serem ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć nie obierać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Przetrzeć przez sito, zostawić do ostygnięcia.
Migdały włożyć do miksera dodać miód i miód pitny, lekko zmiksować.
Śliwki umyć, osuszyć, wyjąć pestki a na im miejsce włożyć migdały.
Ser zetrzeć na tarce dodać do niego ziemniaki, obie mąki, jajka i sól.Szybko zagnieść. Ręce oprószyć mąką, brać partiami ciasto, formować walec i odcinać odpowiedniej wielkości kawałki, rozklepywać je, na środku kłaść śliwkę i ciasto zlepiać. Formować kule. Wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym ogniu 5 minut od wypłynięcia.
Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem.
Komentarze