Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym

0 (0 ocen)

W sezonie śliwkowym nie można ich nie zrobić. Tym razem podałam z śmietanowym sosem. Komponowało się idealnie.

Składniki:


  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    250 g twarogu półtłustego
    1,5 szkl mąki ziemniaczanej
    0,5 szkl mąki pszennej
    1 jajko
    sól szczypta
    śliwki

    Sos śmietankowy

    150 ml kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    50 g cukru brązowego

Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków i ostudzić. Do zimnych ziemniaków przecisnąć również twaróg. Dodać mąki, jajka, szczyptę soli i zagnieść ciasto. W zależności od wielkości jajka i jak mokry będzie twaróg dosypywać stopniowo mąki. Ciasto powinno się lekko kleić do rąk. Z śliwek wyciągnąć pestki. Odrywać po kawałku ciasta uformować knedle dokładnie zlepiając. Podczas formowania dłonie lekko zwilżać w zimnej wodzie wtedy ciasta nie klei się do rąk. Zagotować wodę, wrzucać knedle i gotować 5 minut na lekkim ogniu od momentu wypłynięcia. Sos śmietankowy: śmietanę i cukry wymieszać. Knedle wyjąć łyżką cedzakową, podawać gorące i polane sosem śmietankowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy