Knedle ze śliwkami

4.51 (165 ocen)

  • 60 min

Moje smaki dzieciństwa! Uwielbiam knedle ze śliwkami i mogłabym je jeść przez cały rok :D Umiarkowanie w jedzeniu przy nich odchodzi w zapomnienie... ;) Do tego roztopione masełko, odrobina cukru oraz kwaśna śmietana i moje kubki smakowe szaleją :D

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO
    - 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 całe jajko
    - 1 żółtko
    - sól do smaku

    DODATKI
    - śliwki
    - cukier
    - roztopione masło
    - kwaśna śmietana
Wystaw ocenę:

4.51 (165 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Następnie na stolnicę dodajemy obie mąki, ziemniaki, jajko i żółtko oraz ostudzone ziemniaki i siekamy wszystko nożem, zagniatamy, rozwałkowujemy, a następnie formujemy rulon, który porcjujemy na około 3 cm kawałki.
  • 2. Z każdej porcji ciasta formujemy kulę, do środka wkładamy śliwę (małą węgierkę lub pokrojoną większą śliwkę), podsypujemy ją odrobiną cukru i formujemy knedelki.
  • 3. Uformowane knedelki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 8 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowe knedelki polewamy roztopionym masłem, posypujemy odrobiną cukru i podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować