Ko-ko-koniecznie spróbujcie tego wyjątkowego dania z kokosowym posmakiem i kurą oraz curry w środku! :) Idealne na zimę - rozgrzewa, ociepla stosunki międzyludzkie, cieszy zmrożone zmysły!
50 min
Składniki:
800 g filetu z kurczaka
3 saszetki ryżu
1 puszka mleczka kokosowego
100 g śmietany 18%
400 ml bulionu drobiowego z kostki
1 duża cebula
szczypiorek
3 ząbki czosnku
2 łyżki pasty curry
100 g wiórków kokosowych
łyżka masła
łyżka sosu imbirowego
Ko-ko-ko (z) kury, czyli kurczak kokosowy z nutką curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć i pokroić w kostkę.
2.Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać na drobne kawałeczki, uważając, by nie przesolić ich rzewnymi łzami. Dosiekać trochę szczypiorku.
3.Łyżkę masła rozgrzać na patelni, zeszklić na tym cebulę, dodać szczypiorek, a później rzucić na to kurczaka. Niech cierpi. Najlepiej ze 100 ml bulionu. I tak przez 5-7 minut.
4.Mleko kokosowe wymieszać ze śmietaną, resztą bulionu, pastą curry, curry, sosem imbirowym, cukrem i resztą przypraw.
5.Gdy kurczak dosmaży się odpowiednio, zalać go na patelni masą kokosowo-śmietanową. Na niewielkim ogniu podgrzewać, aż zacznie gęstnieć. Dosypać wiórków kokosowych, doprawić do smaku.
6.Jeśli całość wyda się zbyt rzadka, można zagęścić ją, dodając do niej mąkę wymieszaną z wodą (tak, żeby nie było grudek).
7.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i cebulką marynowaną.
Komentarze