KO-KO-KO (z) kury, czyli kurczak kokosowy z nutką curry

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ko-ko-koniecznie spróbujcie tego wyjątkowego dania z kokosowym posmakiem i kurą oraz curry w środku! :) Idealne na zimę - rozgrzewa, ociepla stosunki międzyludzkie, cieszy zmrożone zmysły!

  • 50 min

Składniki:

  • 800 g filetu z kurczaka
    3 saszetki ryżu
    1 puszka mleczka kokosowego
    100 g śmietany 18%
    400 ml bulionu drobiowego z kostki
    1 duża cebula
    szczypiorek
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki pasty curry
    100 g wiórków kokosowych
    łyżka masła
    łyżka sosu imbirowego

    pieprz
    sól
    curry (duuuużo)
    cukier
    cynamon
    kardamon
    imbir (duuużo)
    tymianek
    cząber (opcjonalnie)
    kwasek cytrynowy (szczypta)

    3 łyżki mąki
    2 łyżki wody

    marynowana cebulka perłowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ko-ko-ko (z) kury, czyli kurczak kokosowy z nutką curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć i pokroić w kostkę.
  • 2. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać na drobne kawałeczki, uważając, by nie przesolić ich rzewnymi łzami. Dosiekać trochę szczypiorku.
  • 3. Łyżkę masła rozgrzać na patelni, zeszklić na tym cebulę, dodać szczypiorek, a później rzucić na to kurczaka. Niech cierpi. Najlepiej ze 100 ml bulionu. I tak przez 5-7 minut.

  • 4. Mleko kokosowe wymieszać ze śmietaną, resztą bulionu, pastą curry, curry, sosem imbirowym, cukrem i resztą przypraw.
  • 5. Gdy kurczak dosmaży się odpowiednio, zalać go na patelni masą kokosowo-śmietanową. Na niewielkim ogniu podgrzewać, aż zacznie gęstnieć. Dosypać wiórków kokosowych, doprawić do smaku.
  • 6. Jeśli całość wyda się zbyt rzadka, można zagęścić ją, dodając do niej mąkę wymieszaną z wodą (tak, żeby nie było grudek).

  • 7. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i cebulką marynowaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować