Ciasto dla prawdziwych łasuchów pełne ciekawych smaków,biszkopt karmelowy przełożony kremem czekoladowo-mlecznym wierzch zdobi masa o smaku krówki połączona z czekoladą oraz starte orzechy laskowe i migdały.
1 godz. 30 min
Składniki:
Foremka 25/30
na biszkopt
250 g mąki pszennej
100 g cukru kryształu
100 g cukru trzcinowego
3 łyżki masy o smaku krówki(gotowej)
2 budynie o smaku krówki(po 60 g)
125 ml oleju roślinnego
250 ml wody
150 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka kakao
1 cukier waniliowy 160 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
na krem czekoladowo-mleczny
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego(po 160 g)
250 g margaryny
2 szklanki mleka w proszku
1 czekolada mleczna
1/2 czekolady deserowej
na polewę
300 g masy o smaku krówki
1/2 czekolady mlecznej
dodatkowo
po 20 g startych orzechów laskowych i migdałów
Ciasto krówka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche,a w drugiej mokre.
Obie zawartości misek łączymy krótko ze sobą do połączenia składników przy pomocy miksera.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy przez około 45-50 minut.Po przestudzeniu kroimy wzdłuż na dwa blaty.
2.Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą(czyli w kąpieli wodnej),odstawiamy do przestudzenia.
Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrami waniliowymi,odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo mleko z cukrami,mleko w proszku oraz roztopione w kąpieli wodnej czekolady.
3.Masę wykładamy na pierwszy blat przestudzonego ciasta,przykrywamy drugim blatem.
Do rondelka wkładamy masę o smaku krówki oraz połamaną na kawałki czekoladę i cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia.
Polewą dekorujemy wierzch ciasta,posypujemy startymi orzechami laskowymi i migdałami.
Komentarze