Krówki od babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować z cukrami, dodać masło, szczyptę soli i postawić na najmniejszym ogniu do gotowania bez przykrywania garnka (garnek jak najbardziej płaski aby była dużo powierzchnia parowania).
Gotować ok. 3 godziny, na początku mieszać od czasu do czasu czyli co pół godziny, później jak już będzie znacznie gęściejsze trochę częściej, ale nad garnkiem stać nie trzeba.
W trakcie gotowania wsypać kawę i kakao, rozprowadzić rózgą.
Jak już masa będzie gęsta jak płynny miód, można ją wylać na 2 talerze i pozostawić do następnego dnia do stężenia. Tak zrobiona krówka jest mocno "ciągutkowa".
Jeżeli chcemy krówkę kruchą wówczas gęstą masę pozostawić w garnku. W dniu następnym wstawić do ponownego zagotowania i tu niestety trzeba stać i ciągle mieszać, trwa to ok. 15 - 20 minut, po czym wylać na talerze wyłożone folią spożywczą, wierzch wyrównać łopatką do ciast zamoczoną w oleju, odstawić do schłodzenia w temperaturze pokojowej.
2.Jak już całkowicie zastygnie zdjąć z talerza, odkleić folię i ostrym nożem pokroić na małe porcje.
Smacznego :) i wierzcie że nie tylko wnuki je lubią bo i dziadkowie też :)
Komentarze