Krówki od babci

5 (1 ocen)

Na dzień Babci wypada przygotować coś pysznego dla swoich wnuków, u mnie tym razem krówki, których już wieki nie robiłam :)

Składniki:

  • 500 ml. mleka 3,2 %
    50 ml. śmietany kremówki 30 %
    400 g cukru + łyżka z czubkiem cukru z wanilią
    100 g masła
    szczypta soli
    3 łyżki ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze Cukierki Krówki

Krówki od babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1914agh 1. Mleko zagotować z cukrami, dodać masło, szczyptę soli i postawić na najmniejszym ogniu do gotowania bez przykrywania garnka (garnek jak najbardziej płaski aby była dużo powierzchnia parowania).

    Gotować ok. 3 godziny, na początku mieszać od czasu do czasu czyli co pół godziny, później jak już będzie znacznie gęściejsze trochę częściej, ale nad garnkiem stać nie trzeba.
    W trakcie gotowania wsypać kawę i kakao, rozprowadzić rózgą.

    Jak już masa będzie gęsta jak płynny miód, można ją wylać na 2 talerze i pozostawić do następnego dnia do stężenia. Tak zrobiona krówka jest mocno "ciągutkowa".

    Jeżeli chcemy krówkę kruchą wówczas gęstą masę pozostawić w garnku. W dniu następnym wstawić do ponownego zagotowania i tu niestety trzeba stać i ciągle mieszać, trwa to ok. 15 - 20 minut, po czym wylać na talerze wyłożone folią spożywczą, wierzch wyrównać łopatką do ciast zamoczoną w oleju, odstawić do schłodzenia w temperaturze pokojowej.
  • image-02lbihm 2. Jak już całkowicie zastygnie zdjąć z talerza, odkleić folię i ostrym nożem pokroić na małe porcje.

    Smacznego :) i wierzcie że nie tylko wnuki je lubią bo i dziadkowie też :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować