SKŁADNIKI NA CIASTO DO NALEŚNIKÓW :
2 szkl. Mleka 0,5 %
3 jajka całe
1 szklanka mąki
5 łyżek oleju
Szczypta soli
Trochę wody mocno gazowanej
Wszystko razem mieszamy i smażymy jak zawsze
SKŁADNIKI NA FARSZ:
1 kg łopatki
4 cebule czosnkowe
05 kg pasztetu drobiowego SOKOŁÓW
SKŁADNIKI NA BARSZCZ CZERWONY :
1 kg buraków
1 główka czosnku
3 cebule
1 pora
2 marchewki
2 jabłka ze skórką
5 ziarenek ziela angielskiego
5 liści
5 ziaren pieprzu
3 łyżki octu
majeranek
SKŁADNIKI DODATKOWE:
2 Jajka
Bułka tarta
Oliwa
Pieprz
woda
Krokiet z barszczem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE :
Składniki na naleśniki łączymy ze sobą i smażymy jak zwykle .
Wcześniej ugotowaną łopatkę mielimy przez maszynkę na najmniejszym sicie . Cebule obieramy i smażymy na bardzo złoto , i także puszczamy przez maszynkę, razem z pasztetem . Wszystko razem dobrze wyrabiamy jeśli jest taka potrzeba doprawiamy wg uznania ja dodaje tylko pieprz bo łopatkę mam doprawiona z gotowania . Do każdego naleśnika kładę rulon mięsa który formuje ręką zawijam boki naleśnika do środka a następnie zwijam w rulon. Gotowe naleśniki z farszem obtaczam w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smarze na złoto na patelni.
W garnku nastawiam wodę Obieram marchew buraki ,do gotującej się wody z liśćmi i ziarnami ziela dokładam marchew porę cebulę nie obraną tylko przeciętą w poprzek , tak samo czosnek . Wszystko razem gotuje parę chwil dokładam jabłka przecięte na pół ze skórką . wlewam odmierzony ocet i dodaje buraki pokrojone w plastry, gotuje wszystko 10 minut i doprawiam do smaku wg uznania dodając majeranek całe opakowanie
Gotowe smacznego
Komentarze