Krokiety z makrelą

4.5 (168 ocen)

  • 30 min

To propozycja piątkowego krokieta obiadowego. Wraz z surówką stanowią smaczny obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • Porcja na 4 osoby
    Ciasto:
    - 1,5 szklanki mleka,
    - 0,5 szklanki wody,
    - Sól do smaku,
    - 1 duże jajko,
    - 1,5 szklanki mąki,
    - szczypta proszku do pieczenia,
    - Olej do smażenia

    Nadzienie:
    - 30 dag makreli wędzonej,
    - 1 łyżka śmietany,
    - 1 cebula,
    - Sól, pieprz

    - Bułka tarta do panierki
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiet z makrelą 1. Ciasto: Składniki ciasta mieszamy na gładką masę za pomocą miksera. Na rozgrzanej patelni ( z dodatkiem oleju) smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
    Pozostawiamy około 0,5 szklanki niespieczonego ciasta.
  • krokiet z makrelą 2. Makrelę obieramy z ości. Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do ryby i razem wyrabiamy masę dodając śmietany. Doprawiamy do smaku.
    Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki. Składamy w trójkąty
  • krokiet z makrelą 3. Panierujemy je w pozostawionym cieście naleśnikowym i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • krokiet z makrelą 4. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować