Krokiety z mieszanym mięsem i kurkami

4.5 (186 ocen)

Już dawno nie byłam tak zadowolona z krokietów tak jak z tych:) wyszły naprawdę przepyszne:)

Składniki:

  • Farsz:

    300 g kapusty kiszonej
    200 g pekinki
    100 g kurek
    2 nóżki z kurczaka ( małe)
    200 g mięsa mielonego z łopatki
    2,5 łyżki prażonej cebuli ( kupnej)
    2-3 łyżki oleju
    sól, pieprz
    szczypta chili
    1 ząbek czosnku

    Ciasto naleśnikowe:

    300 ml mleka
    1/2 szklanki wody
    ok. 200 g mąki
    szczypta soli
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo;

    olej do smażenia
    2 jajka
    bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Krokiety z mieszanym mięsem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Nóżki z kurczaka umyć, osuszyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą tak aby je przykrywała i ugotować do miękkości. Pamiętać o zbieraniu szumowiny. Ugotowane mięso zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Kapustę także ugotować do miękkości, odcedzić i zostawić do ostygnięcia ( nie ma potrzeby jej szatkować przed gotowaniem bo będzie miksowana w blenderze).
  • 3. Mięso mielone usmażyć do miękkości na 1-2 łyżce oleju i ostudzić. Do blendera przełożyć pekinkę i zmiksować ją na drobno. Przełożyć ja na talerz.
  • kurki przesmażyć 4. Do blendera przełożyć oczyszczone kurki i także zmiksować. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekany czosnek i dodać kurki. Chwilę smażyć.
  • 5. Następnie dodać pekinkę . Dusić aż zmniejszą objętość o około 1/3. Odłożyć do ostygnięcia.
  • mięso i kiszoną zmiksować 6. Do umytego blendera przełożyć mięso mielone i oddzielone od kości mięso kurczaka i zmiksować. Przełożyć do miski. Do blendera dodać kapustę i ją także zmiksować. Dodać ja do mięsa.
  • składniki farszu przed zmieszaniem 7. Następnie dodać pekinkę z kurkami oraz prażoną cebulkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Dobrze wymieszać i odłożyć do lodówki na czas smażenia naleśników.
  • 8. Ciasto naleśnikowe: Do miski mleko, dodać wodę i jajko. Wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko dobrze mikserem. Na patelni rozgrzać olej i wylać niepełna chochlę ciasta. Smażyć rumiane naleśniki.
  • farsz nałożyć na nalesnik 9. Wykonanie: Naleśnik położyć na płaski talerz i rozsmarować farsz ( farsz nakładać obficie). Naleśnik z farszem rolować. Na patelni rozgrzać olej. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć aż bułka będzie rumiana z obu stron. Przed podaniem odsaczyć na ręczniku Smacznego!

Porady

wszystkie składniki farszu można zmielić w maszynce do mięsa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta pekińska Kurki Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować