Krokiety z mieszanym mięsem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Nóżki z kurczaka umyć, osuszyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą tak aby je przykrywała i ugotować do miękkości. Pamiętać o zbieraniu szumowiny. Ugotowane mięso zostawić do ostygnięcia.
2.Kapustę także ugotować do miękkości, odcedzić i zostawić do ostygnięcia ( nie ma potrzeby jej szatkować przed gotowaniem bo będzie miksowana w blenderze).
3.Mięso mielone usmażyć do miękkości na 1-2 łyżce oleju i ostudzić. Do blendera przełożyć pekinkę i zmiksować ją na drobno. Przełożyć ja na talerz.
4.Do blendera przełożyć oczyszczone kurki i także zmiksować. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekany czosnek i dodać kurki. Chwilę smażyć.
5.Następnie dodać pekinkę . Dusić aż zmniejszą objętość o około 1/3. Odłożyć do ostygnięcia.
6.Do umytego blendera przełożyć mięso mielone i oddzielone od kości mięso kurczaka i zmiksować. Przełożyć do miski. Do blendera dodać kapustę i ją także zmiksować. Dodać ja do mięsa.
7.Następnie dodać pekinkę z kurkami oraz prażoną cebulkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Dobrze wymieszać i odłożyć do lodówki na czas smażenia naleśników.
8.Ciasto naleśnikowe: Do miski mleko, dodać wodę i jajko. Wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko dobrze mikserem. Na patelni rozgrzać olej i wylać niepełna chochlę ciasta. Smażyć rumiane naleśniki.
9.Wykonanie: Naleśnik położyć na płaski talerz i rozsmarować farsz ( farsz nakładać obficie). Naleśnik z farszem rolować. Na patelni rozgrzać olej. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć aż bułka będzie rumiana z obu stron. Przed podaniem odsaczyć na ręczniku Smacznego!
Porady
wszystkie składniki farszu można zmielić w maszynce do mięsa
Komentarze