Krokiety z mięsa z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie farszu:
Mięso oddzielamy od kości. Jeśli mamy skórki to obgotowujemy je.
Grzybki moczymy i gotujemy około 15 min. Odcedzamy i studzimy.
Cebulę siekamy i smażymy na maśle klarowanym.
Mięso, grzyby, marchew i cebulę mielimy przez maszynkę. Dodajemy rosół, aby masa była mniej zwarta i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Możemy wstawić do lodówki i krokiety zrobić na drugi dzień.
Wykonanie naleśników:
Do miski rozbijamy jajka, dodajemy mąkę, szczyptę soli i odrobinę mleka, miksujemy, nie przerywając miksowania dolewamy resztę mleka i wody.
Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Odstawiamy na 15 min.
Dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy.
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem: olejem albo smalcem. Wlewamy odrobinę masy, rozprowadzamy ją na patelni i smażymy cienkie naleśniki.
Smażymy naleśniki po obu stronach.
Od czasu do czasu przecieramy pędzelkiem z tłuszczem patelnie.
Wykonanie krokietów:
Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zawijamy boki i zwijamy w rulon, obtaczamy w rozbełtanym jajku (ze szczyptą soli, papryki i pieprzu) i bułce tartej.
Smażymy z każdej strony na rozgrzanym maśle klarowanym.
Komentarze