Krokiety z miesem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieso myjemy i kroimy na 3-4 kawalki. Wkladamy razem z boczkiem do garnka ,zalewamy woda i gotujemy. Zbieramy szume ,dodajemy warzywa i przyprawy wedlug uznani oprocz soli . Solimy na jakies 5 minut przed koncem gotowania. Gotujemy mieso do miekosci.
2.Mieso i warzywa wyciagamy i mielimy przez maszynke o grubych oczkach.
3.Cebule kroimy w kostke i szklimy . Dodajemy do farszu .
4.Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem . Ewentualnie majerankiem.
5.Nalesniki:
wszystkie skladniki oprocz oleju ,laczymy razem (np. mikserem) do uzyskania jednolitej konsynstencji. Odstawiamy na 20-30 min. .Po tym czasie dodajemy lyzke oleju i delikatnie mieszamy.
6.Smazymy cienkie nalesniki nie zarumieniajac zbyt mocno -aby nam nie pekaly podczas zwijania.
7.Na kazdy nalesnik nakladamy farsz i skladamy dwa boki do srodka ,nastepnie zwijamy tak ,aby powstal krokiet.
8.Jajk rozklucamy z mlekiem (mozna posolic lekko ) .
9.Krokiety obtaczamy w jajkach i bulce tartej i smazymy na oleju na zloty kolor.
Komentarze