Krokiety z mięsem z obiadu i warzywami

0 (0 ocen)

Szybkie i oszczędne danie. Teraz już nigdy nie zmarnuje Ci się mięso z wczorajszej pieczeni.

Składniki:

  • Naleśniki:
    - szklanka mąki pszennej
    - pół szklanki mąki pełnoziarnistej
    - 2 jajka
    - szklanka wody
    - szklanka mleka
    - szczypta soli
    Farsz:
    - 4 plastry mięsa z pieczeni wieprzowej (łopatka, karczek, szynka - dowolnie)
    - opakowanie mrożonych warzyw z przyprawą prowansalską
    - 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    - 10 dag żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
    - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka ostra i słodka
    Dodatkowo:
    - jajko i bułka tarta do panierowania krokietów
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Krokiety z mięsem z obiadu i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki. Jeśli jest za rzadkie można dodać mąki. Smażymy naleśniki.
  • 2. Przygotowujemy farsz. Mięso z pieczeni kroimy w kostkę. Warzywa przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso mieszamy z warzywami, dodajemy starty ser, przecier i doprawiamy wedle uznania.
  • 3. Farsz zawijamy w naleśnik, formując krokiety. Ze względu na duże kawałki nadzienia najlepiej jest położyć ja na środku naleśnika, złożyć boki i zawinąć.
  • Krokiety 4. Krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złocisty kolor.

Porady

Krokiety świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym. Równie dobrze do farszu można dodać ulubioną mieszankę warzywną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować