Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy, gotujemy do miękkości, ostudzone mielimy na sitku o małych oczkach. Kapustę przekładamy do osobnego garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości, ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w pióra i smażymy na rozgrzanym oleju, razem z grzybami i kapustą mielimy na sitku o dużych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą , doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, olej, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli, miksujemy mikserem. Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy niewielką ilość ciasta, smażymy dość cienkie naleśniki.
3.Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy krokiety składając boki do środka. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Komentarze