Krokiety z naleśników

4.48 (180 ocen)

  • 2 godz.

Raz za czas, warto pokusić się o zrobienie krokietów czy to na rodzinną imprezę czy obiad. Może nie jest to szybkie danie ale na pewno przypomina nam świąteczny klimat ;) Oto moja wersja krokietów zrobiona z naleśników;) nadzienie dowolne ale i tak najlepsze są z kapustą i grzybami. Smacznego;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • (składniki na około 15 krokietów)
    0,5 kg pieczarek
    0,5 kg kapusty kiszonej
    2 cebule
    1 l mleka
    szklanka wody mineralnej
    gałka muszkatołowa
    ok. 0,5 kg mąki
    5 jajek
    bułka tarta
    sól, pieprz, przyprawa do bigosu
    liść laurowy, ziele angielskie
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z naleśników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    1. Obieram cebulę, kroję w kostkę i podsmażam w rondlu.
    2. Kroję pieczarki i wrzucam do zarumienionej cebuli- smażę aż do odparowania wody.
    3. Kapustę namaczam w wodzie, odcedzam i kroje.
    4. Doprawiam pieczarki z cebulą i wrzucam kapustę.
    5. Podlewam całość około 0,5 szklanki wody i smażę.
    6. Doprawiam zielem, liściem laurowy oraz przyprawą do bigosu.
    7. Odstawiam do wystygnięcia.
  • 2. Naleśniki:
    1. Do mleka wlewam wodę.
    2. Dodaję 2 jajka oraz ścieram gałkę muszkatołową do smaku.
    3. Mieszając wsypuję mąkę( ciasto powinno mieć konsystencje ciasta na naleśniki).
    4. Patelnię smaruję niewielką warstwą tłuszczu( może być margaryna).
    5. Na gorącą patelnię wlewam ciasto- bardzo cienką warstwę.
    6. Piekę z dwóch stron na złoty kolor.
  • 3. Złożenie krokietów:
    1. Usmażone naleśniki rozkładam na desce.
    2. Około 1 cm od górnego brzegu nakładam łyżką farsz- ilość według preferencji.
    3. Boki ciasta zakładam na farsz i zwijam tak aby powstał krokiet.
    4. Jajka ubijam i doprawiam solą i pieprzem.
    5. Panieruję krokiety w jajkach i bułce tartej.
    6. Piekę na gorącym oleju z wszystkich stron, aż krokiety będą rumiane.
  • 4. Do krokietów można ugotować barszcz lub przygotować sos czosnkowy lub pomidorowy.

Porady

Naleśniki pieczemy na dużej patelni, pamiętając, że muszą być cienkie aby ciasto łatwo się zwijało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować