Krokiety z kaszą gryczaną i serem

4.46 (196 ocen)

Krokiety z kaszą i serem często przyrządzam na obiad, bardzo je lubię. Są smaczne i sycące, zawsze przygotowuje je w większej ilości i zamrażam, potem tylko obsmażam i mam na szybki obiad.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    2 szklanki mąki pszennej
    2,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki oleju
    2 jajka
    Farsz:
    200 gram kaszy gryczanej
    300 gram sera białego
    2 cebule
    Olej do smażenia
    Dodatkowo:
    2 jaka
    Bułka tarta do panierowanie
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.46 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Ser

Krokiety z kaszą gryczaną i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do kaszy dodajemy rozkruszony ser biały i cebulę podsmażoną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli, wlewamy mleko i olej, wszystko miksujemy. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, składając boki zwijamy krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować