Krokiety z kaszą gryczaną, jęczmienną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze gotujemy w osolonym wrzątku (osobno gryczaną, osobno jęczmienną ze względu na różny czas gotowania)
2.Cebulę kroimy w drobne wiórki i smażymy na złoto na łyżce oleju
3.Obrane pieczarki pozbawiamy połowy nóżki i kroimy w talarki (czyli wzdłuż przekroju). Wrzucamy do rondla z łyżką masła, solimy porządną szczyptę i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.
4.Kasze mieszamy wraz z cebulą i pieczarkami. Dosalamy do smaku, dodajemy pieprzu. Dopiero teraz dodajemy jajko i porządnie łączymy
5.Ciasto na naleśniki mieszamy w dużej misce (proporcje są moje, może macie inny sprawdzony sposób na naleśniki, to akurat jest obojętne; w każdym razie lepiej dodawać wodę, mleko stopniowo - aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji), smażymy cienkie placki na cienkiej warstwie oleju (wręcz tylko muskamy patelnie tłuszczem). Odkładamy na talerz, przekładając papierowymi ręcznikami.
6.Gdy naleśniki ostygną, nakładamy na ich środek farsz (ok. 1,5 łyżki) i zawijamy (najpierw boki do środka, potem zwijamy w ruloniki)
7.Naleśniki panierujemy w rozmąconym z mlekiem jajku, a następnie w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju (w dość głębokim)
Komentarze