Krokiety z kaszą gryczaną, jęczmienną i pieczarkami

4.5 (145 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

A co jeśli ktoś nie lubi mięsa lub jeść go nie może? Polecam pyszne, jarskie krokiety z kaszą gryczaną i jęczmienną oraz z pieczarkami.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
    - mąka: 2 szklanki
    - mleko: 2 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 2 szczypty
    - olej do smażenia: 0.5 szklanki
    NADZIENIE:
    - kasza gryczana: 200 gramów
    - kasza jęczmienna: 100 gramów
    - pieczarki: 10 sztuk
    - cebula: 3 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka
    - olej: 1 łyżka
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz: 3 szczypty
    PANIEROWANIE:
    - bułka tarta: 2 szklanki
    - Jajko: 2 sztuki
    - mleko: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z kaszą gryczaną, jęczmienną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze gotujemy w osolonym wrzątku (osobno gryczaną, osobno jęczmienną ze względu na różny czas gotowania)
  • 2. Cebulę kroimy w drobne wiórki i smażymy na złoto na łyżce oleju
  • 3. Obrane pieczarki pozbawiamy połowy nóżki i kroimy w talarki (czyli wzdłuż przekroju). Wrzucamy do rondla z łyżką masła, solimy porządną szczyptę i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.
  • 4. Kasze mieszamy wraz z cebulą i pieczarkami. Dosalamy do smaku, dodajemy pieprzu. Dopiero teraz dodajemy jajko i porządnie łączymy
  • 5. Ciasto na naleśniki mieszamy w dużej misce (proporcje są moje, może macie inny sprawdzony sposób na naleśniki, to akurat jest obojętne; w każdym razie lepiej dodawać wodę, mleko stopniowo - aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji), smażymy cienkie placki na cienkiej warstwie oleju (wręcz tylko muskamy patelnie tłuszczem). Odkładamy na talerz, przekładając papierowymi ręcznikami.
  • 6. Gdy naleśniki ostygną, nakładamy na ich środek farsz (ok. 1,5 łyżki) i zawijamy (najpierw boki do środka, potem zwijamy w ruloniki)
  • Krokiety 7. Naleśniki panierujemy w rozmąconym z mlekiem jajku, a następnie w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju (w dość głębokim)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Kasza jęczmienna Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować