Nie wiem kto wymyślił krokiety, ale powinien dostać za nie jakąś nagrodę. Dziś przedstawiam przepis na krokiety z nadzieniem takim, jakie dodaje się i do łazanek - ze słodką, białą kapustą i wędzonym boczkiem.
Krokiety z kapustą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy farsz.
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem. Zlewamy wodę po około 5 minutach. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Podsmażamy na nim na złoty kolor pokrojone drobno cebulki. Dodajemy kapustę. Dusimy całość 30 minut pod przykryciem.
Boczek kroimy w kostkę. Smażymy go na łyżce oleju (jeżeli jest bardzo tłusty, to tylko wrzucamy go na rozgrzaną, suchą patelnię). Łączymy wszystkie składniki.
2.Smażymy naleśniki.
Wszystkie składniki łączymy w garnku. Ciasto powinno być jednolite, bez grudek. Chochelką nabieramy ciasto i wylewamy je na rozgrzaną patelnię.
3.Przygotowujemy panierkę.
Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mleko i znów całość mieszamy. Dodajemy mąkę i delikatnie ją wkręcamy.
4.Zwijamy krokiety. Następnie obtaczamy je w panierce i bułce tartej. Smażymy je na złoty kolor.
Komentarze