Krokiety z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Co tu dużo mówić-pyszne! Do gorącego barszczu wyśmienite...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KROKIETY::
    - naleśniki (usmażone na słono): 12 sztuk
    - bułka tarta: 0.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - olej rzepakowy: 50 mililitrów
    FARSZ::
    - kapusta kiszona (z marchewką i ziołami): 400 gramów
    - pieczarki (oczyszczone/ pokrojone): 400 gramów
    - grzyby leśne (suszone/namoczone w wodzie): 1 szklanka
    - cebula: 80 gramów
    - ziele angielskie (mielone): 0.5 łyżeczki
    - pieprz (czarny / mielony): 0.5 łyżeczki
    - majeranek (suszony): 1 łyżka
    - paparyka słodka (w proszku): 1 łyżeczka
    - sól (może być czosnkowa): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno poszatkować (można to zrobić ręcznie lub używając wieloczynnościowego robota kuchennego).
  • 2. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, dusić 5 minut pod przykryciem.
  • 3. Do dużego garnka przełożyć cebulę i pieczarki oraz kapustę. Wlać wodę wraz z grzybami, dodać przyprawy, wymieszać, dusić pod przykryciem 40 minut. Co 10 minut przemieszać zawartość garnka.
  • 4. Naleśniki smarować farszem, zwijać w ruloniki (w taki sposób, aby farsz nie wypadał).
  • wigilijne krokiety do barszczu 5. Naleśniki obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej, (czynność można powtórzyć). Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Krokiety smażyć z każdej strony, aż do uzsykania złotego koloru panierki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować