Krokiety z kapustą i grzybami

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszna alternatywa na bezmięsny obiad. Najlepsze są świeże, gorące, prosto z patelni. Doskonale smakują również z barszczem. Dzisiaj przygotowywaliśmy je wspólnie z Mężem, więc wyszły podwójnie smaczne :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na 16 krokietów:

    Farsz:
    -400 g kiszonej kapusty
    -1 szklanka suszonych grzybów
    -100 g świeżych lub mrożonych obgotowanych grzybów
    -3 cebule
    -4 liście laurowe
    -4 ziarna ziela angielskiego
    -1 łyżka kminku
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -pieprz

    Naleśniki:
    -2 szklanki mleka
    -1 szklanka wody gazowanej
    -1 jajko
    -2,5 szklanki mąki
    -1 łyżeczka soli
    -1 łyżka oleju

    Do panierowania:
    -3 jaja
    -2 szklanki tartej bułki

    Dodatkowo:
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby moczymy 15 minut we wrzątku. Następnie wywar z moczenia grzybów przelewamy do dużego garnka. Grzyby suszone i świeże kroimy w drobną kosteczkę.
  • 2. Kapustę płuczemy i drobno szatkujemy. Wrzucamy do garnka z wywarem. Dodajemy grzyby, ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Wlewamy tyle wody, aby przykryła kapustę. Gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Następnie kapustę dokładnie odcedzamy z wody i studzimy.
  • 4. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na rumiano z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Wrzucamy kapustę, dokładnie mieszamy i smażymy 5 minut. Doprawiamy pieprzem i smażymy jeszcze 3 minuty ciągle mieszając. Odkładamy farsz do wystudzenia.
  • 5. W tym czasie przygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy w głębokiej misce (ma mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli będzie za rzadkie dosypujemy mąki).
  • 6. Ciasto (około pół łyżki wazowej) wylewamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem kropli oleju i rozprowadzamy po całości patelni. Smażymy po 1 minucie z każdej strony. Przy każdym następnym naleśniku nie wlewamy już oleju na patelnię, ponieważ był dodany do ciasta.
  • 7. Usmażone naleśniki studzimy. Następnie nakładamy na nie farsz: 1-2 łyżki farszu układamy z brzegu naleśnika i zawijamy. Następnie składamy boki.
  • 8. Tak przygotowane naleśniki maczamy w jajku, następnie obficie w tartej bułce i podsmażamy na patelni po 1-2 minuty z każdej strony.

Porady

Podany farsz do krokietów również świetnie się sprawdzi jako farsz do pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować