Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno siekamy i gdy jest bardzo kwaśna płuczemy w wodzie. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Gotujemy do miękkości. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy ją i wyciągamy liście laurowe oraz ziarenka ziela oraz pieprzu.
Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Farsz ma być dość pikantny oraz średnio słony.
Z przygotowanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Ważne aby "odpoczęło" ok. 40 minut przed smażeniem naleśników.
Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Smażymy je krótko. Pierwszą stronę jak zaczynają odchodzić od patelni brzegi a drugą dosłownie kilkanaście sekund.
Na każdy z naleśników nakładamy farsz. Zawijamy do środka boki i zwijamy naleśnik w rulonik.
Panierujemy nasze krokiety w jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Komentarze