Krokiety z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez krokietów z kapustą i pieczarkami.Goszczą na naszym stole od zawsze.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka zimnego mleka
    ok. 1,5 szklanki zimnej wody
    3 jajka
    łyżeczka soli

    Farsz:

    ok. pół kg kiszonej kapusty
    pół kg pieczarek
    2 cebule
    majeranek
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:

    ok. 5-6 liści laurowych
    ok. 6 ziaren ziela angielskiego
    pieprz ziarnisty
    jajko
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety z kapustą i pieczarkami 1. Kapustę drobno siekamy i gdy jest bardzo kwaśna płuczemy w wodzie. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Gotujemy do miękkości. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy ją i wyciągamy liście laurowe oraz ziarenka ziela oraz pieprzu.
    Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Farsz ma być dość pikantny oraz średnio słony.
    Z przygotowanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Ważne aby "odpoczęło" ok. 40 minut przed smażeniem naleśników.
    Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Smażymy je krótko. Pierwszą stronę jak zaczynają odchodzić od patelni brzegi a drugą dosłownie kilkanaście sekund.
    Na każdy z naleśników nakładamy farsz. Zawijamy do środka boki i zwijamy naleśnik w rulonik.
    Panierujemy nasze krokiety w jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować