Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami

4.47 (154 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Krokiety z kiszoną kapustą i z grzybami trochę pracochłonne ale smak wynagradza wszelkie trudy..

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki pszennej
    3 jajka
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    1 łyżeczka oleju
    szczypta soli

    Farsz:
    1/2 kg kapusty kiszonej z marchewką
    garść suszonych grzybów leśnych
    1 duża cebula
    sól pieprz czarny do smaku

    Panierka:
    2 jaja
    bułka tarta
    olej do smażenia lub masło
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy ciasto 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało,po czym smażymy na patelni cienkie naleśniki
  • nadziewamy farszem 2. Farsz: Kapustę kiszoną zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka około 40 min,odcedzamy ,zimną wyciskamy ,grzyby suszone płuczemy również gotujemy do miękkości odcedzamy wyciskamy i razem z kapustą mielimy w maszynce do mięsa o grubym sitku. cebulę obrać posiekać drobno zeszklić na 2 łyżkach oleju dodać do zmielonego farszu doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Smażymy 3. Tak przygotowanym farszem smarować naleśniki ,zawijać w rulony. Jajka do panierki roztrzepać widelcem posolić szczyptę i panierować krokiety w jajku i bułeczce tartej smażyć na masełku lub rozgrzanym oleju na rumiano . Podawać gorące solo lub z czerwonym barszczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować