Krokiety z pieczarkami i serem

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Pyszne krokiety z pieczarkami i serem, najlepiej smakują z domowym ketchupem.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ok. 8 sztuk:
    Naleśniki:
    1 3/4 szklanki mąki
    250 ml mleka
    250 ml wody
    2 duże jajka
    1/2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
    800 g pieczarek
    150 g żółtego sera np. gouda
    1 duża cebula
    1 duży ząbek czosnku
    1 łyżka majeranku
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    Dodatkowo:
    2 duże jajka (do panierowania)
    szczypta soli
    1 łyżeczka musztardy
    bułka tarta (do panierowania)
    olej (do smażenia)

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Krokiety z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki z obu stron na rumiano.
  • 2. Farsz: Oczyszczone pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni na niewielkiej ilości oleju zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na dużym ogniu do całkowitego odparowania płynu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Farsz całkowicie wystudzić.
  • 3. Na każdego naleśnika nakładać po 2-2,5 łyżki farszu. Posypać startym żółtym serem. Zwijać krokiety. Jajko roztrzepać z solą i musztardą. Krokiety panierować w jajku i bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować