Krokiety z pieczarkami i serem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najlepiej smakują prosto z patelni – jako dodatek do czerwonego barszczu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    2 szklanki mleka 2 %
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    Szczypta soli
    Farsz:
    10 pieczarek
    1 cebula
    Masło
    15 dag żółtego sera o ostrym smaku(u mnie tylżycki)
    Pieprz ziołowy i sól do smaku
    Panierka:
    2 jajka
    Bułka tarta
    Olej do smażenia

Krokiety z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki na ciasto zmiksować, usmażyć cienkie naleśniki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, dodać do cebuli, wymieszać, podsmażyć całość do odparowania wody. Lekko przestudzić, dodać starty na tarce o dużych oczkach ser, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, zwinąć ciasno krokiety. Jajka roztrzepać. Krokiety obtoczyć w jajku i w bułce tartej, smażyć na złoty kolor z obu stron.

Porady

1.do farszu można dodać drobno pokrojony, surowy ogórek.

Komentarze

Podobne przepisy