Krokiety z porem i pieczarkami

4.5 (165 ocen)

  • 40 min

Na uroczyste okazje i postne piątki. Smaczne i niezbyt drogie. Polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    2 szklanki mleka
    ½ szklanki śmietanki30%
    1 jajko
    Sól
    2 jajka i bułka tarta do panierowania

    Farsz:
    500g pieczarek
    1 duży por
    1 jajko
    Sól, pieprz
    Świeża pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Krokiety z porem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki zmiksowana jednolitą masę. Ciasto ma być dość rzadkie. Pozostawić na przynajmniej godzinę w lodówce. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki. Z tej porcji wychodzi ok. 20 naleśników. Farszem napełnić naleśniki. Panierować w lekko posolonych, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  • 2. Farsz: Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić i przesmażyć na łyżce oleju do odparowania wody. Białą i zieloną część pora pokroić w talarki, wrzucić na rozgrzany olej (1 łyżka) i smażyć nie dłużej niż 1 minutę. Pieczarki i pora ostudzić, zimne połączyć z jajkiem i posiekaną pietruszką. Doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować