Krokiety z wątróbką

4.5 (167 ocen)

  • 25 min

Wariacje naleśnikowe.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto (normy na 5 porcji)

    150 g mąki
    1 jajko
    1 żółtko
    150 ml mleka
    125 ml wody gazowanej
    szczypta soli
    10 dag słoniny

    Nadzienie
    40 dag wątróbki
    1,5 cebula
    10 dag żółtego sera
    smalec( do smażenia)
    sól, pieprz
    mleko do namoczenia

    Posypka:
    2 jajka
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski dajemy mąkę, jaja, mleko i wodę i szczyptę soli. Miksujemy na gładką, jednolitą masę, aż ciasto będzie ciągliwe i na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Patelnię rozgrzać, natrzeć kawałkiem słoniny, wylać na nią niewielką ilość ciasta, okrężnym ruchem patelni rozlać po całej powierzchni dna. Smażyć naleśnik z obydwu stron na rumiany kolor.

    Nadzienie:
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, w tym czasie wątróbkę płuczemy oczyszczamy (najlepiej gdyby moczyła się całą noc w mleku pozostawiona pod przykryciem w lodówce). Kroimy na mniejsze części, dokładamy do smażonej się już na patelni cebuli i obsmażamy kilka minut. Całość odsączamy z tłuszczu i mielimy maszynką na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Naleśniki smarujemy masą z wątróbki i składamy eleganckie krokiety. Następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na zloty kolor.

Porady

Jeżeli farsz byłby za wodnisty (zależy od rodzaju wątróbki) można do niego dodać miąższ razowego chleba namoczony w mleku. Wątróbkę można także drobniutko posiekać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować