Bardzo smaczne krokiety, w sam raz na jutrzejszy postny obiad.
40 min
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mleka
1 szklanka mąki
1 jajko
Sól
Szczypta cukru
Jajka i bułka tarta do panierowania
Farsz:
2 duże wędzone makrele
2 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
½ czerwonej papryki
50g sera żółtego
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
Świeży lub suszony koperek
Sól, pieprz
Krokiety z wędzoną makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki zmiksować, do powstania jednolitego ciasta. Gdyby było za gęste dolać trochę mleka. Odstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki. Usmażyć cienkie naleśniki.
Farsz nakładać na naleśniki zwinąć jak krokiety. Panierować w jajkach i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
2.Farsz: Z makreli usunąć skórę i oczyścić z ości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę razem z papryką. Jajka i ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Koperek jeśli jest świeży, posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Komentarze