Krokiety z wędzoną makrelą

4.5 (195 ocen)

  • 40 min

Bardzo smaczne krokiety, w sam raz na jutrzejszy postny obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    2 szklanki mleka
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    Sól
    Szczypta cukru
    Jajka i bułka tarta do panierowania

    Farsz:
    2 duże wędzone makrele
    2 jajka ugotowane na twardo
    1 cebula
    ½ czerwonej papryki
    50g sera żółtego
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka śmietany
    Świeży lub suszony koperek
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z wędzoną makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki zmiksować, do powstania jednolitego ciasta. Gdyby było za gęste dolać trochę mleka. Odstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki. Usmażyć cienkie naleśniki.
    Farsz nakładać na naleśniki zwinąć jak krokiety. Panierować w jajkach i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
  • 2. Farsz: Z makreli usunąć skórę i oczyścić z ości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę razem z papryką. Jajka i ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Koperek jeśli jest świeży, posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować