Krokiety zapiekane w sosie beszamelowym

4.5 (201 ocen)

  • 40 min

Zapiekanka z krokietów z kapustą i pieczarkami w kremowym sosie

  • 40 min

Składniki:

  • 7 krokietów z kapustą i pieczarkami
    125g żółtego sera
    2 łyżki szczypiorku

    Sos beszamelowy:
    50g masła
    500ml mleka
    100ml wody
    100g mąki pszennej
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka przyprawy warzywnej
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Krokiety zapiekane w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krokiety przekroić na pół, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek pokroić. Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę, przesmażyć, nie rumieniąc. Następnie dodać zimne mleko i wodę. Gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, stale mieszać. Dodać gałkę, przyprawę warzywną i pieprz ziołowy. Na koniec można doprawić solą i pieprzem. Sosem polać krokiety, posypać serem. Zapiec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gałka muszkatołowa Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować