Krokiety ze szpinakiem i serem pleśniowym

4.51 (176 ocen)

Chrupiące krokiety z farszem ze szpinaku z dodatkiem wyrazistego w smaku sera pleśniowego.

Składniki:

  • Ciasto na krokiety:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    1 jajko
    ½ łyżeczki soli
    ½ łyżeczki kurkumy
    1 łyżka oleju
    Farsz:
    600g mrożonego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    6 łyżek mleka
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    150g sera pleśniowego typu Rokpol
    ½ szklanki bułki tartej
    2 jajka
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Ser

Krokiety ze szpinakiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą w misce czyli- mleko, wodę, jajko, mąkę, sól i olej. Miksujemy, odstawiamy na 30 minut. Smażymy na teflonowej patelni ( wtedy nie musimy już dodawać oleju).
    Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do niego odciśnięty z wody i drobno pokrojony szpinak. Dodajemy do niego mleko, sól, pieprz. Smażymy około 5 minut. Zdejmujemy z patelni. Studzimy.
    Do przestudzonego farszu dodajemy pokruszony ser, mieszamy. Napełniamy naleśniki, formujemy krokiety, obtaczamy w rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażymy do zarumienienia z każdej strony. Gotowe.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Ser pleśniowy Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować