Krokiety ziemniaczane z wątróbką i grzybami

4.5 (140 ocen)

Wątróbkę i kurki bardzo lubię, dlatego postanowiłam połączyć te składniki i zaserwowałam krokiety. Smaczne i sycące, rodzince bardzo posmakowały.

Składniki:

  • ciasto ziemniaczane: 1 kg ziemniaków
    1 cebula
    2 łyżki natki pietruszki
    2 żółtka

    farsz: 20 dag świeżych grzybów ( u mnie kurki)
    20 dag wątróbki drobiowej
    łyżka soku z cytryny
    łyżka natki pietruszki

    ponadto: sól, pieprz
    jajko
    mąka i bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Krokiety ziemniaczane z wątróbką i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotuj ziemniaki 1. Ciasto ziemniaczane: ziemniaki ugotować w łupinach w posolonej wodzie.
  • zmiel ziemniaki 2. Obrać, zemleć.
  • podsmaż cebulę i natkę 3. Cebulę i pietruszkę drobno posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, połączyć z zimnymi ziemniakami.
  • połącz składniki 4. Do masy ziemniaczanej dodać żółtka. Posolić, popieprzyć i całość starannie wymieszać.
  • ugotuj grzyby 5. Farsz: grzyby oczyścić i ugotować, wątróbkę pokroić na niewielkie kawałki.
  • podsmaż wątróbkę i grzyby 6. Oba składniki wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć. Dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, sól, pieprz i wymieszać.
  • formuj krokiety 7. Z masy ziemniaczanej odrywać kawałek ciasta i formować placuszek. Na placek położyć farsz, zlepić brzegi, nadać pierożkom formę owalną.
  • usmaż krokiety na oleju 8. Obtoczyć je w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Krokieciki podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego!

Porady

* przy formowaniu placuszków, moczymy ręce w wodzie aby zapobiec klejeniu ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować