Krokiety ziemniaczane z kapustą i grzybami

4.5 (181 ocen)

pyszne krokiety ale ziemniaczane ...

Składniki:

  • Masa ziemniaczana :
    1,5 kg ziemniaków ( obranych i ugotowanych )
    2 jajka
    1 łyżeczka czosnku
    1,5 szk maki pszennej
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    Farsz :
    50 g suszonych grzybów ( dowolne )
    1 duża cebula
    2 szk ugotowanej kiszonej kapusty
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    1 łyżka tartej bułki
    5 łyżek oleju
    Dodatkowo :
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety ziemniaczane z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć. Dodać pokrojone grzyby i chwilę smażyć. Gdy cebula będzie miękka, dodać odciśnięta i pokrojoną kapustę. Wszystko przemieszać, doprawić do smaku i wsypać bułkę tartą i ponownie wymieszać.
  • 2. Ziemniaki zmielić, dodać wszystkie przyprawy, jajka i mąkę i wyrobić ciasto. Z ciasta formować placuszki, na środku kłaść po porcji farszu i zlepiać tworząc owalne krokiety.
  • 3. Panierować w tartej bułce ( można najpierw zanurzyć w jajku ). Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać na gorąco z dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować