Krokiety beszamelowo-warzywne

0 (0 ocen)

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Chrupiąca skorupka kryje pod sobą warzywa otulone kremowym sosem. Takie warzywne krokiety to idealne danie jarskie lub dodatek do dania mięsnego dla mięsożerców

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 g warzyw (marchewka, seler korzeniowy, groszek i kukurydza)
    5 łyżek masła
    5 łyżek mąki pszennej
    około 500ml mleka
    mielona gałka muszkatołowa
    sól lub domowa vegeta
    pieprz opcjonalnie

    bułka tarta
    jajko do panierowania

Krokiety beszamelowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do roztopionego masła dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, zdejmujemy z ognia. Do zasmażki wlewamy zimne mleko (500 ml) i mieszamy. Do mleka wsypujemy marchewkę i seler pokrojone w drobniutką kostkę oraz groszek i kukurydzę. Mleko powinno pokrywać warzywa jeśli tak nie jest to dolewamy jeszcze trochę mleka.

    Znów stawiamy na gaz i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Masę doprawiamy do smaku zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

    Masę wylewamy na papier do pieczenia równo rozsmarowujemy na 1-1,5 cm grubości. Wierzch przykrywamy również papierem do pieczenia. Wystudzoną masę odkładamy na noc do lodówki.

    Schłodzoną masę kroimy na około 8 cm kawałki. Następnie obtaczamy je w bułce tartej, jajku i znów bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor.

    Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego.

Porady

Warzywa przed dodaniem do mleka można obgotować na parze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy