Krokiety gryczane z kapustą i mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

troche resztek z pieczonego kurczaka, gryczane naleśniki , kapusta i mamy sycące krokiety na zwykły obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • na naleśniki
    1 szkl mleka
    1 szkl wody
    1 szkl mąki gryczanej
    1 szkl maki pszennej
    1 jajko
    sól
    1/4 szkl oleju

    nadzienie
    1 kg kapusty kiszonej
    mięso z pieczonego kurczaka (resztki) ok 500 g
    galaretka i tłuszcz z pieczenia kurczaka

    pół łyżeczki kminku
    sól
    pieprz
    1 cebula
    500 ml wody
    łyżeczka tartych grzybków

    do panierowania
    jajko
    bułka tarta

Krokiety gryczane z kapustą i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną wypłukać i odcisnąć, włożyć do garnka, dodać tłuszcz z pieczenia kurczaka, posiekaną cebulę i rozdrobnione mięso, podsmażyć kilka minut i podlać wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości kapusty, na koniec odparować kapustę aż będzie niemalże sucha.

    naleśniki; Wybić jajko, roztrzepać dodać sól, mleko i stopniowo dodać obie mąki i olej, ciasto dobrze wymieszać rózgą i odstawić by odpoczęło. Smażyć naleśniki metodą tradycyjną.
    Przykryć by odmiękły. Nadziać krokiety tradycyjnie lecz delikatnie bo naleśniki gryczane są delikatniejsze. Panierować w jajku i bułce, obsmażyć z obu stron.
    Podawać z czystym barszczykiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy