Kilka płatów wafla w kształcie prostokąta lub kwadratu
0,5 kg ziemniaków
25 dag sera żółtego
30 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 laska zwyczajnej kiełbasy
2 cebule
Ząbek czosnku
Sól, pieprz, ulubione suszone zioła
Papryka w proszku
1 – 2 jajka
Bułka tarta
Kilka płatów wafla w kształcie prostokąta lub kwadratu
0,5 kg ziemniaków
25 dag sera żółtego
30 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 laska zwyczajnej kiełbasy
2 cebule
Ząbek czosnku
Sól, pieprz, ulubione suszone zioła
Papryka w proszku
1 – 2 jajka
Bułka tarta
Krokiety na waflu z pieczarkami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować najlepiej dzień wcześniej, utłuc tłuczkiem. Na drugi dzień zmielić razem z czosnkiem w maszynce do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki obrać pokroić w plasterki. Cebulę wraz z papryką pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić drobno i zrumienić na patelni, wrzucić warzywa i wszystko razem poddusić do miękkości. Doprawić i wystudzić. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Płaty wafla przyciąć do dowolnego rozmiaru. Na waflach rozsmarować cienko ziemniaki, następnie warzywa z kiełbasą na końcu posypać lekko serem. Na ser dać paprykę w proszku. Wafle z nadzieniem zostawić na jakieś 20 minut aby zrobiły się miękkie. Po tym czasie zwinąć w roladki. Panierować w jajku i bułce. Usmażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.
Komentarze