Wspaniały dodatek do czerwonego barszczu, samodzielnie też smakują wspaniale.
30 min
Składniki:
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mleka
2 jajka
25 dag mąki
Sól
Olej do smażenia
Farsz:
Pół kg kiszonej kapusty
30 dag leśnych różnych grzybów(ja korzystałam z mrożonych, ale mogą być i suszone, wtedy należy dodać mniej)
1 cebula
Sól i pieprz do smaku
2 plastry surowego boczku
Ponadto
2 jajka, bułka tarta i olej do smażenia
Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jajka roztrzep, dodaj mąkę, mleko, sól i zmiksuj na jednolitą masę. Smaż naleśniki na oleju.
Farsz: kapustę ugotuj w garnczku, odcedź, wystudź. Grzyby – ja korzystałam z mrożonych, zagotuj, odcedź, wystudź. Plastry boczku pokrój w kostkę podsmaż, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, smaż około 5 minut. Wszystkie składniki przepuść przez maszynkę o grubym sitku. Dopraw solą i pieprzem. Można dodać vegety. Wymieszaj na jednolitą masę. Farsz rozłóż na naleśnikach, złóż brzegi do środka, dociśnij. 2 jajka roztrzep, zanurz w nim krokiety, następnie panieruj w tartej bułce. Usmaż na oleju na złoty kolor.
Porady
Jeśli nie ma leśnych grzybów możemy użyć pieczarek
Komentarze