Krokiety/roladki z chleba tostowego (z serem, salami i papryką)

4.5 (186 ocen)

  • 25 min

Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach, jak zarówno jako doskonała propozycja na szybką, sytą i smaczną przekąskę. Możecie je podawać z ulubionym dipem/sosem lub w wersji solo.

  • 25 min

Składniki:

  • (10 sztuk)
    10 kromek chleba tostowego
    5-10 plastrów żółtego sera (w zależności od wielości)
    5-10 plastrów salami (w zależności od wielkości)
    1/2 papryki zielonej
    1/2 papryki żółtej
    Do panierowania:
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    bułka tarta
    Dodatkowo:
    olej smażenia
    Opcjonalnie:
    sos
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Krokiety/roladki z chleba tostowego (z serem, salami i papryką) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1m75y03 1. Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować.
  • image-0lkj008 2. Na każdym kawałku położyć po plasterku (**) sera, salami i słupku obu kolorów papryki.
  • image-24mlyq3 3. Chleb pozwijać w ruloniki.
  • image-0mbglp9 4. Następnie roladki obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej (pamiętać też o bokach).
  • image-1oaruk5 5. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się).
    Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
    Podawać na ciepło, np. z dowolnym sosem.

Porady

(*) Jeśli skórka kruszy się podczas rolowania - należy ją odciąć tuż przed wałkowaniem. (**) Duże plastry sera, czy salami należy uprzednio przekroić na pół. Nie mogą być większe o kromki chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chleb tostowy Papryka Salami Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować