Krokieciki - naleśniki light z barszczem na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne danie.

  • 60 min

Składniki:

  • Skladniki na krokiety:
    ciasto:
    szklanka mleka
    szklanka wody niegazowanej
    1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej lub pszennej razowej
    1 jajko
    sol do smaku

    farsz:
    pól kilo mieszanego mięsa mielonego (indyczego, wieprzowego)
    0,80 kg kapusty kiszonej
    1 marchewka
    3 cebule
    ząbek czosnku
    przyprawa do miesa mielonego
    pól lyzeczki ziól prowansalskich
    sol, pieprz do smaku
    olej

    Zakwas na barszcz:
    1,5 - 2kg buraków
    kawalek razowego chleba za skorka
    kilka zabkow czosnku

    Barszcz:
    pol litra zakwasu na barszcz
    1 kg burakow obranych
    5 dkg suszonych grzybow
    warzywa(pietruszka, marchewka, seler, cebula, czosnek)
    sol, pieprz, cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Krokieciki - naleśniki light z barszczem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas: kilka dni wczesniej - tydzien lub dwa tygodnie - umyte buraki (1,5 - 2 kg) obrac, pokroic w cienkie plastry, wrzucic do kamiennego garnka lub słoja i zalac ciepla przegotowana woda (2 litry), dodac kawalek razowego chleba za skorka i kilka zabkow czosnku. Odstawic w cieple miejsce. Po kilku dniach zlac do butelek i szczelnie zamknac.
  • 2. Ciasto na krokiety - naleśniki: wszystkie składniki wrzucic do miski i zmiksowac mikserem. Odłozyc na 20 minut, by nabralo odpowiedniej konsystencji. Smazyc na patelni teflonowej bez tłuszczu, a jezeli takiej nie mamy to mozna do ciasta dodac łyzke-dwie oliwy.
  • 3. Ugotowac na miekko kapuste kiszoną (nie wygniatac soku). Odcedzic.Ostudzic.
    Zmiazdzyc ząbek czosnku.
    Obrac cebule.
    Obrac marchewke i zetrzec na drobno na tarce.
    Cebulę udusic na oleju, dodac marchewke i dusic razem, dodac mięso mielone i zmiazdzony czosnek plus reszte przypraw. Dusic az mieso bedzie miekkie.
    Kapuste zmielic w maszynce na grubych oczkach.
    Kapuste wymieszac razem z miesem. Mozna rowniez chwile poddusic razem i ewentualnie dodatkowo doprawic do smaku przyprawami.
    Farszem napelnic nalesniki - powstana light krokieciki.
  • 4. Obrane warzywa gotujemy razem z grzybami, czosnkiem w garnku z woda. Po 20 miutach gotowania dodajemy pokrojone w plastry swieze buraki i gotujemy 25 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy i zostawiamy barszcz na 50 minut, aby smaki sie wymieszaly. Cedzimy barszcz, dodajemy zakwas na barszcz i znowu przyprawiamy do smaku.Podgrzewamy.
    Podajemy z krokiecikami - naleśnikami light.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować