Krokieciki - naleśniki light z barszczem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zakwas: kilka dni wczesniej - tydzien lub dwa tygodnie - umyte buraki (1,5 - 2 kg) obrac, pokroic w cienkie plastry, wrzucic do kamiennego garnka lub słoja i zalac ciepla przegotowana woda (2 litry), dodac kawalek razowego chleba za skorka i kilka zabkow czosnku. Odstawic w cieple miejsce. Po kilku dniach zlac do butelek i szczelnie zamknac.
2.Ciasto na krokiety - naleśniki: wszystkie składniki wrzucic do miski i zmiksowac mikserem. Odłozyc na 20 minut, by nabralo odpowiedniej konsystencji. Smazyc na patelni teflonowej bez tłuszczu, a jezeli takiej nie mamy to mozna do ciasta dodac łyzke-dwie oliwy.
3.Ugotowac na miekko kapuste kiszoną (nie wygniatac soku). Odcedzic.Ostudzic.
Zmiazdzyc ząbek czosnku.
Obrac cebule.
Obrac marchewke i zetrzec na drobno na tarce.
Cebulę udusic na oleju, dodac marchewke i dusic razem, dodac mięso mielone i zmiazdzony czosnek plus reszte przypraw. Dusic az mieso bedzie miekkie.
Kapuste zmielic w maszynce na grubych oczkach.
Kapuste wymieszac razem z miesem. Mozna rowniez chwile poddusic razem i ewentualnie dodatkowo doprawic do smaku przyprawami.
Farszem napelnic nalesniki - powstana light krokieciki.
4.Obrane warzywa gotujemy razem z grzybami, czosnkiem w garnku z woda. Po 20 miutach gotowania dodajemy pokrojone w plastry swieze buraki i gotujemy 25 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy i zostawiamy barszcz na 50 minut, aby smaki sie wymieszaly. Cedzimy barszcz, dodajemy zakwas na barszcz i znowu przyprawiamy do smaku.Podgrzewamy.
Podajemy z krokiecikami - naleśnikami light.
Komentarze