Ciekawe i niezwykle efektowne ciasto. Niby zwykłe kruche ale z dodatkiem drylowanych wiśni oraz powideł śliwkowych uzyskuje niepowtarzalny smak. Przepis trochę zmodyfikowałam.
Ciasto krokodyle oczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy margarynę startą na tarce, do tego proszek do pieczenia, amoniak oraz żółtka i cukier. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Do jednej dodajemy kakao, robimy 32 kulki. Do każdej wkładamy po wisience.
2.Oba jasne ciasta wałkujemy na kształt prostokąta. Przekładamy do form. Jedno z nich smarujemy powidłami i układamy kakaowe kulki. Oba pieczemy w 200 stopniach 15-25 minut.
3.1 szkl mleka gotujemy z cukrem. Drugą mieszamy z obiema mąkami. Wlewamy do wrzącego mleka ciągle mieszając. Przekładamy na talerz i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając zimny budyń.
4.Ciasto z kakaowymi kulkami układamy jako pierwsze, smarujemy kremem i przykrywamy drugim kruchym ciastem. Na koniec rozpuszczamy czekoladę w mleku, posłuży nam jako polewa. Pokrywamy nią powierzchnię ciasta i posypujemy okruszkami biszkoptowymi. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Komentarze