KROKODYLKI

4.46 (167 ocen)

Dlaczego krokodylki? Bo podobno aż otwiera się paszczę,są takie ostre :) Ogórki w słodko-ostrej zalewie. Pyszne.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
    Zalewa:
    1,5 szklanki octu
    2,5 szklanki cukru
    1 główka czosnku
    1-1,5 łyżeczki chilli
    8 łyżeczek oleju
Wystaw ocenę:

4.46 (167 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Krokodylki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki (nie obierać) pokroić w mniejsze części i zmorzyć 4 łyżkami soli. Odstawić na 4 godziny. Odlać wodę.
    Zalewę zagotować (czosnek zmiażdżyć przez praskę) i odstawić do ostygnięcia.
    Ogórki ciasno upychać w słoiczkach, zalewać i pasteryzować 2 minuty.

Porady

Podczas gotowania zalewy zzieleniał mi czosnek, ale to chyba dlatego że był chiński. Nie bójmy się dawać dużo czosnku. Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ogórki i nie tylko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować