Królewicz czekoladowy

4.5 (176 ocen)

  • 40 min

Ciasto bardzo smakuje mojej rodzince -niebo dla podniebienia .

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt
    4 jajka
    5 łyżek mąki tortowej
    4 łyżki cukru
    szczypta soli i proszku do pieczenia

    SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWE
    2 jajka
    3/4szklanki cukru
    3 szklanki mąki
    1/2łyżeczki proszku do pieczenia
    1łyżeczka sody oczyszczonej
    200g margaryny
    3 łyżki lejącego miodu
    1 łyżka śmietany kwaśnej

    SKŁADNIKI NA KREM

    1,5litra mleka
    3 budynie czekoladowe
    3 galaretki truskawkowe
    3 łyżki cukru,

    PONADTO-
    POLEWA CZEKOLADOWA
    WIÓRKI DO DEKORACJI
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Królewicz czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto miodowe zagniatamy,pieczemy 2 placki -ok 25 min w temp.180'C
  • 2. Przygotowujemy biszkopt-białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno.Dodać żółtka i chwile jeszcze ubijać .Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć delikatnie z pianą .Piec ok 30min w temp.180'C.
  • 3. KREM-budyń gotujemy na mleku z cukrem,do gorącego wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą .Gorącym kremem przekładamy placki aby biszkopt był w środku.Na wierzch wylewamy polewę i dekorujemy wiórkami

Porady

Ciasto najlepiej smakuje przygotowane 1lub 2 dni wcześnie -gdyż placki miodowe zrobią się miękkie i delikatne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować