To ciasto to chyba każdy z nas zna, pyszne dwa ciasta miodowe z ciastem biszkoptowym otolone kremowym kremem. Moje ulubione ciasto z dzieciństwa nie dość że tani to na dodatek bardzo pyszny, sprawdzi się na każdym przyjęciu.
Ciasto królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec 20 minut w 160 stopniach.
2.Z podanych składników zarobić kruche ciasto i podzielić na dwie równe części. Piec w jednakowych foremkach w 180 stopniach przez 8 minut.
3.Z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać masło i dobrze roztrzepać mikserem.Łyżkę mleka zagotować i utrzeć z cukrem pudrem i olejkiem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z jedną łyżką wody.
4.Gorącą masą przekładać placki. Ciasto polać lukrem i zrobić esy floresy z polewy czekoladowej.
Komentarze