Przepyszne ciasto nie tylko na wyjątkowe okazje. Spróbuj a pokochasz :). WIĘCEJ PRZEPISÓW NA PYSZNE CIASTA na moim blogu: http://spichlerzprzepisow.blogspot.com/ Serdecznie zapraszam. :)
Królewiec z budyniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki:
Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Placki upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez około 10 minut.
2.Biszkopt:
Z białek ubić pianę, dodać cukier nadal ubijając. Następnie dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ubijać. Na koniec wlać olej i zmiksować aż wszystko sie razem połączy. Piec około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st.
3.Krem:
Odlać trochę mleka i rozmieszać z mąkami. Do reszty mleka dodać cukier i margarynę, zagotować; następnie dodać mąkę i ponownie zagotować (ma wyjść budyń).Odstawić do lekkiego przestudzenia.
4.Kawą lekko polać blat miodowy (najlepiej robić to pędzlem) i biszkopt z jednej strony. Połową ciepłego kremu posmarować placek na to położyć biszkopt nasączoną stroną , polać kawą drugą stronę biszkoptu i rozsmarować resztę kremu. Na krem wyłożyć drugi placek, polać lekko kawą. Ciasto podociskać ręką, wyrównać. Owinąć blachę z ciastem folią i pozostawić na ok. 12 godzin.
5.Polewa:
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej razem z mlekiem, dokładnie wymieszać. Rozprowadzić równomiernie na cieście. Można widelcem porobić "fale" dla ozdoby.
Komentarze