królewiec z masą grysikową

4.5 (193 ocen)

  • Łatwy

Delikatne miodowe ciasto rozpływa się w ustach

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa do ciasta: 70 dekagramów
    - margaryna: 1.5 sztuki
    - cukier puder: 3 łyżki
    - miód: 3 łyżki
    - żółtka: 3 sztuki
    - soda: 1 łyżeczka

    - mleko: 0.5 litra
    - cukier: 5 łyżek
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - kasza manna: 5 łyżek

    - powidła śliwkowe: 0.25 litra

    - polewa czekoladowa: 1 sztuka
    - maslo: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Królewiec z masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części każdą rozwałkować i upiec 3 placki.
  • 2. Mleko zagotować z cukrami i kaszą manną aż zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć dodając "grysikowy budyń".
  • 3. przełożyć placek: 1 ciasto posmarować powidłem i połową masy przykryć drugim, kolejna warstwa tak samo i przykryć trzecim plackiem. Polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować