Królewna Śnieżka to orzeźwiające ciasto bez pieczenia. To deser o nieziemskim smaku i pięknym wyglądzie. Jestem pewna, że nikt nie oprze się urokowi Królewny Śnieżki.
Składniki:
30 dag herbatników maślanych,
30 dag jogurtu naturalnego,
25 dag cukru pudru,
3 limonki plus 1 do dekoracji
2 tabliczki białej czekolady,
10 płaskich łyżeczek żelatyny,
40 dag śmietany 30 %,
40 dag niesłodzonego mleczka kokosowego,
10 łyżek konfitury pomarańczowej,
2 szczypty imbiru,
galaretka "owoce leśne",
bita śmietana do dekoracji
Ciasto królewna śnieżka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.15 dag herbatników rozgniatamy wałkiem. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w ciepłej kąpieli wodnej. Następnie pokruszone herbatniki dodajemy do rozpuszczonej czekolady i dokładnie mieszamy. Wykładamy dno tortownicy o średnicy 26 cm. Gdy masa z herbatników ostygnie, smarujemy ją wcześniej wymieszaną z imbirem konfiturą pomarańczową i odstawiamy do lodówki.
2.Limonki myjemy i jedną odkładamy do dekoracji. Z trzech zcieramy skórkę i wyciskamy sok. Jogurt mieszamy z mleczkiem kokosowym, cukrem, sokiem i skórką z limonek. Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody. Czekamy aż napęcznieje. Następnie namoczoną żelatynę podgrzewamy, łączymy z masą kokosową. Odstawiamy. Potem śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do przygotowanej masy i dokładnie mieszamy.
3.Następnie przygotowany krem wykładamy do tortownicy. Resztę herbatników łamiemy na kawałki i umieszczamy w masie.
4.Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Wylewamy na krem. Gdy galaretka zastygnie, deser dekorujemy bitą śmietaną i plasterkami limonki. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki, żeby się "przegryzło". Smacznego!
Komentarze