Królewski miodownik z marcepanem, czekoladą i pomarańczami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

wymyśliłam je sobie planując świąteczne wypieki. Chciałam żeby było wyjątkowe - i jest :) Jest odświętne i królewskie :) Połączyłam smak miodowych placków z masą marcepanową, kremem pomarańczowym, lekko kwaskawym dżemem z gorzkich pomarańczy i oczywiście z czekoladą - czekolada przecież musi być!

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka sody
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki miękkiego miodu
    1 łyżka cukru waniliowego
    100 g. miękkiego masła
    1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%
    Krem pomarańczowy:
    2 duże, dojrzałe pomarańcze
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka masła
    Polewa:
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka masła
    kilka kropli olejku migdałowego
    Dodatkowo:
    250 g. masy marcepanowej
    kilka łyżek nutelli
    dżem z gorzkich pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Królewski miodownik z marcepanem, czekoladą i pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Wszystkie składniki ciasta wkładam do miski. Zagniatam elastyczne, miękkie ciasto, dzielę je na 4 części. Piekę 4 placki w dużej keksówce natłuszczonej masłem i oprószonej mąką (ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C).
    Krem: wyciskam sok z pomarańczy, odlewam 1/4 szklanki. Większą porcję soku podgrzewam w rondelku, a w pozostałym mieszam dokładnie mąkę. Wlewam zawiesinę do gorącego soku, mieszam by masa zgęstniała. Dodaję masło i odstawiam do lekkiego przestudzenia.
    Przekładam placki po kolei: pierwszy smaruję lekko dżemem i wylepiam warstwą masy marcepanowej (rozwałkowuję połowę na kształt placka), znów smaruję ją leciutko dżemem. Układam drugi placek i smaruję go dżemem, na niego wykładam warstwę marcepana i ciepłą nutellę. Przykrywam trzecim plackiem, ten też smaruję nutellą; przykrywam czwartym plackiem. Na ostatni placek wykładam krem pomarańczowy, rozsmarowuję go dokładnie.
    Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem, mieszam z olejkiem migdałowym. Lekko studzę polewę i rozsmarowuję ją na zimnym kremie. Całość posypuję czekoladowymi posypkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować